Metodetrekanten handler om, hvordan vi læser tekster.
Modtageren som mål
(modtager)
I mit speciale var det mit mål at diskutere, hvordan vi læser sædelighedsfejden i 1880'erne. Jeg var interesseret i at bryde med det (i mine øjne) forsimplede syn på debatten, som vi har haft siden 1970'erne.
Diskursteoretisk tilgang
(omverden)
For at kunne bryde med traditionelle læsninger af teksten, måtte jeg ind og dekonstruere de måder, vi har talt om perioden og debatten på. Det hjalp diskursteorien med. Diskursteorien kan hjælpe os med at tale om, hvordan vi taler om tingene - hvilken diskurs der fx er dominerende (den hegemoniske diskurs) ift. køn. Ved at tænke kritisk om, hvordan vi har tænkt, talt og læst indtil nu, kan vi åbne op for nye måder at tænke, tale og læse litteraturen. På den måde var specialet også normkritisk i sin tilgang.
Nykritisk metode som vejen til forståelse
(tekst)
For at vide, hvordan sædelighedsfejden og dens tekster var blevet læst indtil i dag, kunne jeg bare læse analyser af teksterne og læse tekster om teksterne, fx Elias Bredsdorffs store hovedværk fra 1973, Den store nordiske krig om seksualmoralen. Men for at kunne nå frem til en forståelse af, hvordan sædelighedsfejden ellers kunne have været læst, blev jeg jo nødt til selv at læse teksterne på ny. Dertil skulle jeg bruge en tekstnær metode, og dér kunne en nykritisk tilgang til tekster hjælpe mig. Træk fra den nykritiske metode hjalp med at afsløre nye strukturer i teksten ved at læse i detaljerne. Men min vinkling kom fra en anden metode...
Queer som teori og metode
Queer-teori er en teoretisk gren, der har sit udgangspunkt i 1990'erne i USA. Judith Butler er særligt vigtig inden for dén teoretiske klasse - i 1990 udgav "Kønsballade", der for mange blev et livsstilsværk lige så vel som et teoretisk værk! "Kønsballade" dekonstruerer køn og bebuder, at køn ikke er delt i "mand" og "kvinde", men at det er en social konstruktion, vi har skabt i vores samfund ved at tale om køn på en bestemt måde (se diskursteori)
Hermeneutik
Den hermeneutiske spiral hjælper med erkendelsen!
Hermeneutik er altid en del af vores måde at læse tekster på, og det var den også i mit speicale. Det handler om den måde, vi får ny viden om teksten på: Vi slår ned på ét punkt og kommer frem til en fortolkning, hvorefter denne fortolkning leder os til et nyt punkt.
Hver fortolkning følger en cirkelstruktur. Når man har læst og fortolket en tekst, kan man starte forfra og få en større indsigt i teksten. Hver gang man fortolker, fuldbyrder man denne cirkel.
(Føge og Hegner c1154)
Kilder: Føge og Hegner, "Primus"https://primus.systime.dk/?id=c1154
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.